joi, 27 iunie 2013

PRIVITI, OBSERVATI, INVATATI!



Teoria învăţării sociale a lui Albert Bandura pune accentul pe importanţa observării şi modelării comportamentului, atitudinilor şi reacţiilor emoţionale a celorlalţi.
In virtutea celor de mai sus, va sugerez niste sfaturi:
1. Incercati pe cat puteti sa nu va lasati atacati de sugestiile negative ale celor din jur si puneti stapanire pe controlul influentelor din preajma dvs.
2. Stati in preajma persoanelor care va inspira, care sunt optimiste si pozitive, folositi mimetismul atunci cand credeti ca un comportament, un gand sau o atitudine a persoanei care v-a inspirat va poate fi de folos.
3. Nu ocoliti cartile sau biografiile oamenilor care au reusit in viata si care va pot motiva sa va schimbati in bine. Si deprinderile bune prind radacina atunci cand le permiteti asta!. Ca si cum ati face o reproducere dupa un tablou celebru, invatati de la altii care au reusit, ganditi ca ei, actionati ca ei!
4. Nu ocoliti cursurile sau conferintele oamenilor care au demonstrat ca se poate si altfel in viata, urmariti emisiuni la radio si Tv care  starnesc motivatii pozitive in dvs.
5. Timp de doua saptamain va propun un exercitiu de vointa:
- nu va mai permiteti in aceasta perioada sa va mai plangeti de nimic, nici fata de altii, dar nici fata de dvs. de nimic si de nimeni (daca totusi sunteti presat sa o faceti, amanati aceste "jelenii" doar o jumatate de ora intr-o perioada din zi pe care v-o alegeti, dar numai atunci!)
- selectati emisiunile sau filmele doar cele care va binedispun sau din care aveti de invatat ceva bun (fara jurnale de stiri pline cu lucruri care va oripileaza, nu filme care va tin in tensiune cu violente de nici un fel). Faceti o dezintoxicare de lucrui toxice care va intra prin retina!
- nu permiteti celor din jur sa va incarce cu problemele lor gen "vaicareala", dar invatati sa ascultati fara sa contraziceti.
- spuneti STOP cand simtiti ca nu va simtiti confortabil cu ceva sau cu cineva!
- schimbati ceva in rutina vietii de zi cu zi pentru ca viata sa vi se schimbe!
- nu permiteti gandurilor toxice si sacaitoare in legatura cu ce a fost si ce va fi sa va mai chinuie, nu aveti pretentia ca puteti controla tot! Traiti aici si acum!
Ileana Vulpescu spunea: "Este atata rutina si atat de putin adevar, dar pentru  adevarul acesta putin si rar, merita sa traim"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu